Leimaus-leirin tunnelmia

10.6.2024

Innokkaita nuoria Rasti-Vihtiläisiä suunnistajia osallistui kesäloman aluksi Lahden seudulla järjestetylle Leimaus-leirille.

 

13 Rasti-Vihdin suunnistajaa ja ohjaajaa osallistui 3.-6.6.2024 Lahden seudulla järjestetylle Leimaus-leirille noin 1500 muun suunnistajan kanssa. Vuosittain järjestettävän lasten ja nuorten suunnistusleirin keskuspaikka oli tällä kertaa Pajulahden urheiluopistolla, mutta suunnistamaan päästiin myös Lahden urheilupuiston läheisyydessä. 

RaVin leiriläiset

Leiri alkoi maanantaina iltapäivästä kaksiosaisella sprinttiharjoituksella Pajulahdessa. Reitinvalintojen hahmotusta ja kiellettyjen alueiden varomista päästiin ensin harjoittelemaan sisätiloissa Pajulahti-hallissa, johon oli tehty vauhdikkaat sisäsuunnistusradat. Ennen siirtymistä ulos päästiin vielä kokeilemaan juoksuvauhtia kelloa ja kavereita vastaan 40 m vedoissa. Harjoituksen toisessa osassa suunnistettiin lyhyitä sprinttiviuhkoja tavallisella sprinttikartalla urheiluopiston pihalla. Treenin jälkeen ehdittiin vielä uimaan ennen illan avajaisia.

Toisen päivän harjoitukset olivat viikon rankimmat. Sekä aamu- että iltapäivällä suunnistettiin helteisissä Pajulahden maastoissa, ja kilometrejä kertyi runsaasti jo pelkistä siirtymistä lähtöpaikoille ja maalista takaisin. Aamupäivällä ohjelmassa oli suunnistusvetoja oman taitotason mukaisilla radoilla. Iltapäivän harjoitus oli taas moniosainen: ensin mikrosuunnistusta, jossa oli taas tason mukaiset radat, mutta 1:2500 mittakaavalla olevalla kartalla. Tämän jälkeen ohjelmassa oli viuhkaratoja maastossa, rohkeimmille käyräkarttaa käyttäen. Siirtymä takaisin Urheiluopistolle sujui rastimääritteitä kerrattaessa, kun matkalle oli siroteltu 15 tarkkuussuunnistustehtävää.

Kolmantena päivänä lähdimme bussilla Lahteen, jossa aamupäivällä ohjelmassa oli sprinttivetoja kaupungin puistoalueella. Lounastauon aikana osa ehti syömisen lisäksi vierailla myös hiihtomuseossa. Iltapäivällä keskityttiin enemmän taitopuoleen ja edettiin hieman rauhallisemmin urheilukeskuksen maastoissa väyläsuunnistuksen merkeissä. Salpausselän mäet ovatkin luonnossa sen verran hurjia, että rauhallisempi meno maittoi kolmannen helteisen suunnistuspäivän lopuksi. Uinnin ja syömisen jälkeen voimia löytyi kuitenkin vielä kisadiscoon.

Avajaisten seuraviiririvistöä
Metsäsuunnistusta

Torstaina leiri huipentui leirikisaan. Viestin sijaan tänä vuonna ohjelmassa oli joukkuekisa, jossa yhdistyi partiosuunnistus maastossa ja lyhyt sprinttiosuus. Kisaformaatti oli mukava ja ainakin ohjaajien näkökulmasta oli hienoa, kun seuran koko nuori suunnistajajoukko pääsi osallistumaan ja etsimään omalle tasolle sopivia rasteja. 

Leirin päätteeksi pääsimme vielä Pajulahden seikkailupuistoon, jossa rohkeimmat kiersivät korkealla puissa kierteleviä ratoja ja huimia liukuja, mutta aremmatkin ohjaajat pääsivät haastamaan itseään lähempänä maan pintaa kulkevilla radoilla.

Ensi vuoden Kuortaneen Leimaus-leiriä odotellen!  

Karttoja viikon varrelta
Joukkuekilpailun partiosuunnistusrastien jako menossa.
Väyläsuunnistusta Salpausselällä