SM-pitkä matka R2 2014

Kilpailut kilpailtu!

Finaalipäivän aamu valkeni sumuisena, mutta jo ennen kuin ensimmäinen kilpailija saatiin maalisuoralle, paistoi aurinko. Näin siis finaalipäivä päästiin kilpailemaan erittäin lämpimässä, aurinkoisessa loppukesän säässä. Vesipisteellä kävikin melkoinen kuhina, kun kilpailija toisensa jälkeen saapui maaliin ja halusi juotavaa. Kahvion puolella palvelu pelasi eikä muksulastakaan tainnut kukaan karata hoitajien valvovien silmien alta. Sitkeästi suunnistajat jaksoivat odotella sarjojensa palkintojenjakoa.

Järjestävän seuran Rasti-Vihdin kilpailuorganisaatio kiittää kaikkia kilpailijoita, maanomistajia, katsojia ja muita vieraita loistavasta viikonlopusta! Onnittelut vielä kerran pitkän matkan suomenmestareille! 

A-finaalien voittajat olivat:

D35 Elli Virta, IF SIbbo Vargarna

D40 Johanna Asklöf, Lynx

D45 Jaana Pietilä-Annala, Kangasala SK

D50 Elina Raijas, Kalevan Rasti

D55 Kirsi Kihlström, Hankasalmen Hanka

D60 Sinikka Illaru, Peräkylän Ponnistus

D65 Ritva Kajava, Hämeenlinnan Suunnistajat

D70 Paula Ketola, Loimaan Jankko

D75 Kaarina Holopainen, Keravan Urheilijat

D80 Kaija Lahti, Leppävaaran Sisu

H35 Petteri Laitinen, Kangasala SK

H40 Mikko Väisänen, Anttolan Urheilijat

H45 Timo Karppinen, SK Pohjantähti

H50 Reijo Bister, Turun Metsänkävijät

H55 Ari Anjala, Tampereen Pyrintö

H60 Esa Lehto, Helsingin Suunnistajat

H65 Veikko Loukonen, Piikkiön Kehitys

H70 Pertti Valtee, Helsingin Suunnistajat

H75 Veijo Tahvanainen, Lahden Suunnistajat -37

H80 Jorma Salmi, Nastolan Terä

H85 Erkki Lätti, Lounais-Hämeen Rasti

Yksi plaketti jäi kisoista jakamatta. Mikäli jäit ilman plakettia, lähetä yhteystietosi osoitteeseen: tiedottaja(a)rasti-vihti.fi:

Täältä näet muut tulokset

Eteva kuntayhtymään kuuluva Vihdin toimintakeskus Nummelassa osallistui suurella panoksella SM-kisojen järjestelytalkoisiin. Toimintakeskuksen päivätoiminnassa mukana olevat erityistä tukea tarvitsevat nuoret ja aikuiset pussittivat ja saumasivat kartat sekä hakaneulottivat numerolaput! Työ maistui useimmille ja sitä tehtiin hymyssä suin. Eräs talkoolainen, Antti Soininen sanoikin, että "Oli kivaa kun oli duunii!"

Rasti-Vihdin kilpailuorganisaatio ja muu talkooväki sai tämän panoksen ansiosta ahertaa muissa töissä, joten suurkiitos toimintakeskuksen väelle!


Vuoden 1959 maaotteluvoittaja Terttu Molinin (os. Terho) haastattelu

 

Kisojen tiedottajana toiminut allekirjoittanut ja VIP-isäntä Erkki Jokisalo saivat kunnian viettää aurinkoisen juttutuokion maaotteluvoittaja Terttu Molinin kanssa finaalipäivänä kilpailukeskuksessa. Terttu oli saapunut ihastelemaan SM-kisojen tunnelmaa ja verestämään muistojaan menneiltä vuosilta. Hän oli tuonut mukanaan - ihan vain meitä ihastuttaakseen - leikekirjan, johon hän oli vuosien saatossa kerännyt lehtileikkeitä suunnistukseen liittyen. Kirjasta löytyi myös kartta, jolla vuoden 1959 maaottelu oli Jokikunnan haastavissa maastoissa juostu. 

Tuolloin kartta oli mittakaavassa 1:30 000 eikä maastonkuvaukseen ollut liikoja mustetta käytetty. Mitenkähän kävisi, jos tuollaisella kartalla yrittäisi lähteä maastoon? Allekirjoittaneelle saattaisi ainakin tulla muutama pummi matkan varrella. 

Terttu kertoi toimineen valmentajana oman suunnistusuransa ohella useita vuosia. Hän arvosti puheissaan nuoria suunnistajia yksilöinä, vaikka valmennuksessaan onkin käyttänyt koulutuksista saamiaan oppeja. Monipuolisuus, voimaharjoittelujaksot ja henkinen valmennus nousivat toistuvasti esille.

Tertun oma maajoukkueuran pohtiminen sai värikkäitä muistoja esille, kun mietittiin mitä valmennus ja harjoittelu on ollut silloin, ja mitä se on nyt. Maajoukkuekutsussa oli mainittu, että suunnistajan on hyvä käydä parilla kevyellä lenkillä viikossa. 

Niin, muistakaapa siis käydä parilla lenkillä joka viikko!

Teksti ja kuvat: Inga-Maria Vaara

Huomautus uudesta ajourasta finaalisarjoissa!

Finaaliratojen maaston loppuosassa on viime viikkoina suoritettu pieni uusi harvennushakkuu, joka on merkitty karttaan pystyvihreällä. Kuluvalla viikolla hakkuulta on ajettu puut pois, minkä seurauksena maastoon on tullut karttaan merkitsemätön ajoura. Ura on merkitty lähdön mallikarttaan. Uralla on vaikutusta erityisesti finaalisarjojen H60, H65, D40 ja D55 reittien loppuosassa. Näiden sarjojen yksi rasti sijaitsee aivan ajouran tuntumassa.

Huomioithan lisäksi lajisääntöjen mukaiset kielletyt alueet!

 

Ratamestarin mietteitä

Maasto

Tervetuloa syksyn kuntotestiin Vihdin Jokikunnalle! Hyvää kuntoa tarvitaan, sillä maasto on erittäin rankkaa. Syksyn heinikot kiusaavat etenijöitä paikoin, ja kulkukelpoisuus vaihtelee alueella suuresti. Kokonaisuudessaan kilpailualue on n. 6 km2, ja korkeuseroja on n. 55 m. Mäet ovat jyrkkiä, ja noin 40-50 metrin mäkiä on alueella useita. Varovaisuutta siis rinteissä! Maastoa halkoo muutama musta tie, joilla mahdollisesti kulkevia mökkimatkalaisten autoja on myös syytä varoa. Polkuverkostoa ei alueella ole.

Kartta

Painotuore kilpailukartta on Arvo Paulinin taattua laatua. Kivet ovat suhteellisen pieniä, suurin osa n. 0,7-1,5 m korkeita. Luettavaa kuitenkin riittää, sillä maasto on paikoitellen erittäin pienipiirteistä.

Radat

Alkuosat radoista kulkevat tiheässä maastossa, mutta molempina päivinä lopussa maasto on nopeaa ja huomattavasti helpompaa kuin alussa. Ei siis kannata masentua, vaikka vauhti jäisi alussa huipuillakin lähemmäs 10 kilometriin tunnissa. Vauhti kyllä kasvaa loppua kohden huomattavasti, jos kunto on SM-tasolla. Finaali ja karsinta suunnistetaan eri alueilla, joten samoja rasteja ei eri päivinä ole. Osalla sarjoista on karsinnassa ristiratoja, joten ole tarkkana kartanluvun kanssa. Paikoitellen rasteja on erittäin lähekkäin, joten muista aina tarkistaa koodi.

Kaikkiaan tämä vaativa eteläsuomalainen maasto luo hyvät edellytykset maan parhaiden veteraanisuunnistajien paremmuusjärjestyksen löytämiseksi. Toivottavasti myös radat täyttävät odotukset!

 

Toivotan kaikille menestystä kilpailuun!

 

Jouni Moisander

pääratamestari

Kilpailun johtaja Reijo, Jan

jan.reijo(a)gmail.com

Kilpailun varajohtaja Moisander, Tiina tiinamoisander(a)hotmail.com
Ratamestariryhmän johtaja Moisander, Jouni  
Tulospalvelu Sorvari, Niko  
Lähdöt Lepistö, Harri  
Tiedottaja Vaara, Inga-Maria

tiedottaja(a)rasti-vihti.fi

Info Kuittinen, Ilona  
Kilpailukeskus Partanen, Mikko  
Kahvio Moisander, Pirjo  
Liikenne Pulkkinen, Tapio  
Muksula Reijo, Satu  
Turvallisuus Lindholm, Mauri  
Ensiapu Moisander, Tiina  

 

Karttapalat

Harvoin tarjolla

Osassa tulevaa kisamaastoa on suunnistuskilpailujen merkeissä liikuttu myös kahdesti aiemmin. Edellisen kerran Rasti-Vihdin edeltäjän, Vihdin Viestin suunnistusjaoston järjestämissä kisoissa vuonna 1971. Näistä kisoista ei tuloksia valitettavasti kirjoittaja löytänyt, mutta perimätiedon mukaan nuorten sarjassa oltiin hyvillä sijoilla kahden tunnin ajalla. Ohessa silloinen miesten 50-sarjan rata (kuva Jukka Kempin kotiarkistosta).

Toisen kerran osittain tulevan kisamaaston kanssa samoilla alueilla on liikuttu nuorten Suomi-Ruotsi -maaottelussa vuonna 1959. Poikien sarjassa matkaa oli 9,2km, ja voittoon suunnisti Suomen Jorma Hänninen ajalla 1.12.10. Tyttöjen, järjestyksessään ensimmäisen, maaottelun matkana oli 5,4km ja voittajaksi juoksi Suomen Terttu Terho ajalla 1.14.23. Ohessa silloiset maaotteluradat (kuva Suuri Suunnistusteos I / Rauno Liimatainen). Kaikkiaan maaottelussa oli mukana 35 suomalaista. Mahtaako joku heistä olla mukana myös tänä syksynä?

Teksti: Olli Moisander

 

Rasti-Vihti järjestää 4h Rogaining-kisan Vihdin kunnan alueella lauantaina klo 11 alkaen. Kartat saa 1,5h ennen yhteislähtöä suunnittelua reitin suunnittelua varten. Kilpailu on kaikille maksullinen ja vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Tarkemmat tiedot kisasta tulevat näille sivuille myöhemmin. Lisätietoja Kimmo Salenius 050 455 7768 tai kimmo.salenius@gmail.com.