Suunnistajan ohjeet 

Rasteille tuleva suunnistaja:

Kuntorastit ovat kaikille avoimia matalan kynnyksen tapahtumia. Itsesi voit turvata kuntosuunnistajan vakuutuksella. (Rasti-Vihdin tunnusnro: 214). Seuraa myös kotisivuja ja seuran facebook-sivuja Kuntorastit Vihti

Seuran ulkopuolisille toive on, että käyt ilmoittautumassa etukäteen netissä Rastilippu palvelussa. Rastilipussa voit myös maksaa osallistumisesi tarvittaessa. Rastilippu palvelussa voit ostaa myös omatoimirastien karttoja (muut kuin Ravin jäsenet).

Metsään pääsee klo 17.00–18.30 ja maali sulkeutuu klo 20.00. Lauantaisin maastoon pääsee 11.00 -13.00 ja maali sulkeutuu klo 14.30. Opastus kuntorastipaikalle on paikallaan yleensä hieman tätä ennen.

Seuran jäsenet ja Rastilipussa ilmoittautuneet ja maksaneet, sekä oman emit numeronsa antaneet pääsevät metsään automaattilähdöllä nopeasti.

Tarjolla on aina neljä ratavaihtoehtoa:

 • lyhyt helppo noin 1,5 km = D-rata
 • lyhyt noin 3 km = C-rata
 • keskipitkä noin 4–5 km = B-rata
 • pitkä noin 6–7 km = A-rata.

Myös ratojen suunnistuksellinen haastavuus kasvaa pituuden myötä. Lyhyt helppo D-rata tehdään aina niin helpoksi ja turvalliseksi, että aloittelijat ja lapset joko yksin tai vanhempiensa kanssa voivat sen kiertää. Erikseen merkityillä kerroilla on lisäksi tarjolla rastireitti (RR) eli lähdöstä maaliin maastoon merkitty lasten rata tai Pyöräsuunnistus (PySu) A-rata pitkä ja haastava, sekä B-rata lyhyempi ja helpompi.

Karttamaksut vuonna 2022:

 • Aikuiset 7 €, alle 19v ja opiskelijat 3 €, perhemaksu 14 €
 • kausikortti 80 €, perhekausikortti 130 €
 • EMIT-vuokra 2 €
 • Rastireitti (RR) on kaikille ilmainen

Maksuvälineinä käyvät: Rastilipun maksutavat, pankkikortti tai lähimaksu, ePassi, Eazybreak, Edenred ja Smartum mobiiliversiot sekä liikuntasetelit. 

Kaikkien seurueen jäsenten nimet tulee ilmoittaa toimitsijoille,jotta voidaan varmistua kaikkien metsästä pois pääsemisestä. Kuntorasteilla käytetään Emit-järjestelmää ajanotossa ja rasteilla käynnin kontrolloinnissa. Tarvitset Emit-kortin mukaan maastoon, jos haluat itsellesi ajanoton. Jokaisessa tapahtumassa on karttoihin tehty valmiit ratapainatukset. Vain kartan suojamuovi pitää tuoda itse. Kartan ostettuasi siirryt tulospalveluhenkilöstön luokse, jossa syötät Emit-kortin kortinlukijaan ja sinut kirjataan kyseisen kuntorastitapahtuman osallistujaksi.

Emit-kortti nollataan vanhoista tiedoista nk. nollaleimasimella lähtöpaikalla. Samalla lähtee liikkeelle ajanotto uudesta suorituksesta, joten sitten vaan matkaan! Maaliin tullessa suoritusaika päättyy maalileimaukseen. Tämän jälkeen kilpailija siirtyy tulospalveluhenkilöstön luokse ja asettaa Emit-kortin kortinlukijaan sekä MTR-laitteelle (tulospalvelu opastaa). Tiedot siirtyvät tulospalveluohjelmistoon ja kilpailija saa omasta suorituksestasi paperitulosteen rastiväliaikoineen.

Kierrettyäsi radan on tärkeää AINA ilmoittautua toimitsijoille, vaikka olisitkin keskeyttänyt tai suunnistanut ilman ajanottoa. Näin vältetään turhat etsinnät maastosta. Maali sulkeutuu klo 20, mutta kaikki suunnistajat odotetaan pois maastosta. Huomioithan tämän valitsemalla sopivanpituisen radan ja pitämällä kelloa mukanasi. Jos olet epävarma suunnistaja, ota mukaasi puhelin ja tallenna siihen ratamestarin tai tulospalveluhenkilön puhelinnumero (kysy numero karttaa ostaessasi), jotta voit soittaa heille tarvittaessa.

Olemme maanomistajien vieraina suunnistusmaastoissa. Varotaan siis vahingoittamasta tai roskaamasta luontoa ja muistetaan, että piha-alueilla ja viljelyksillä liikkuminen on kielletty.

Suunnistajan yleisimmät varusteet:

 • nastarit (myös lenkkikenkä käy, mutta uusimmilla kengillä ei kannata lähteä maastoon, koska metsä on yleensä aina vähän märkä ja sotkuinen)
 • emit-kortti (saat vuokrattua rastien järjestäjältä yleensä 1-3e hintaan)
 • kompassi (levykompassi, peukalokompassi)
 • karttamuovi (kysy lainaksi rastien järjestäjältä, jos sinulla ei ole omaa)
 • aloittelevalla suunnistajalla myös puhelin, johon voi tallentaa rastien järjestäjän puhelinnumeron (saat kysymällä kartta-myynnistä), kannattaa pakata vesitiiviisti mukaan maastoon
 • pitkävartinen sukka, säärisuoja
 • pitkälahkeiset housut ja pitkähihainen paita

Urheiluliikkeet myyvät levykompasseja ja nastallisia juoksu-lenkkareita, mutta lähes kaiken muun voit ostaa suunnistuksen erikoiliikkeistä, kuten Suunnistajan Kaupasta (myös verkkokauppa).

Jäsenet: jos sinulla lojuu ylimääräisiä varusteita käyttämättöminä nurkissa niin laita tietoa jäsensivuilla olevaan keskusteluosioon, niin saadaan varusteet kierrätettyä käyttöön! Jos haluat tilata Rasti-Vihdin suunnistuspaitoja, kysy Jouni Moisanderilta.